tirsdag 28. september 2010

En aften i midtøsten


I dag har jeg prøvd meg på å lage falafel! Det gikk ganske bra og smakte veldig godt!Falafel er i grove trekk laget av kikerter og krydder som moses sammen og frityrstekes. Bollene serveres i pitabrød med salat og dressing. Man får ofte tak i dem der de selger kebab. Jeg fikk en oppskrift av mamma og laget min egen variant.


Bland sammen:

1pakke kikerter
litt under 1/2 dl vann med 1/2 grønnsaksbuljongterning
1 dl hakket persille
pepper
salt
et egg
1 stor ts malt koriander
2 ss hvetemel
3 fedd hvitløk

og mos det i en bolle med en stavmikser. Varm en stekepanne med olivenolje. Bruk en spiseskje og legg boller i steikepanna. Stek de lett brune på begge sidene. (siden jeg ikke frityrstekte dem ble de flate, men det gjør ikke noe.)

Serveres i pitabrød med salat og tzatziki.


søndag 26. september 2010

voksdukbok


Jeg har leeenge tenkt på å kjøpe meg en liten LETT bok som jeg kan ha med meg i veska mi.


Dessverre er jeg sånn laget at jeg ofte kommer på sånne ting jeg skal ha gjort når jeg ikke kan gjøre noe med det. For eksempel i det jeg skal legge meg, når jeg står og lager mat, midt i en time på jobben, når jeg låser døra og er på vei ut, på do..


MEN når jeg så denne fiiine boka kom jeg på at jeg trengte den med en gang! :-) Den var så fin at jeg ikke kunne gå fra den.. hehe. Den er allerede tatt i bruk og fylles med tanker, lister, ting jeg må huske, tellestreker til strikketøyet mitt, en matoppskrift, et møtereferat.. osv. :-)


Grunnen til at jeg ble så glad i denne litt retro-look-boka er at den er trukket med et voksdukaktig belegg med fine blå kjøkkenruter. Helt nydelig og god å ta på! Jeg innrømmer at den var i overkant dyr.. hehe.. For deg som måtte lure er den kjøpt på bokhandelen på Gardermoen.

lørdag 25. september 2010

tid for thai


Som jeg tidligere har fortalt er et av høstens mål vært å prøve ut nye smaker og nye retter. Jeg kjøpte derfor en ny og fin kokebok. Boka heter "Tid for thai". Jeg er veldig glad i thaimat, men har aldri pleid å lage det selv.


Jeg liker at forfatteren av boka har puttet inn tekster som forteller om Thailand og kulturen der. Den har mange fargerike bilder og forklarer ulike ting rundt mattradisjonen i Thailand. For en som elsker å reise og ofte glaner på travel channel passet dette perfekt.


Boka gir tips til hva du trenger å ha tilgjengelig på kjøkkenet for enkelt å fikse en thairett. Jeg setter pris på at det gis forslag til hva slags varer man kan bruke som erstatning om du ikke får tak i det orginale her i Norge. Det er likevel mulig å finne mye av det du trenger til en rimelig penge på asia-matbutikker.


En av sidene i boka handler om hvilke ingredienser du kan oppbevare i kjøkkenskapet, kjøleskapet og fryseren. Når man har de fleste basisingrediensene i huset er det mye mindre tiltak å lage nye retter.


Det beste med boka er at jeg "kunne ha-dde", som de sier på sørlandet!! Nå har jeg prøvd to av oppskriftene og gleder meg til neste rett!! ;-)


Bakdelelen er at man gjerne må ta oppvasken selv når gjestene sovner på sofaen etterpå .. hehe.. (Margrethe: takk!)

onsdag 22. september 2010

heklede høstlykter


I septembernummeret til Bolig pluss fant jeg en oppskrift på heklede lykter. Det passet meg utmerket for jeg var på leit etter en fin høstoppgave for 8.klasse. ;-)Jeg laget dette som eksempel for elevene og det måtte visst bli stående på det nye fine lærerrommet siden putene i sofaen der var lilla.. hehe..


Veldig enkelt og fort gjort.  Lykten gir et koselig og lunt lys. Liker kontraster. Som her,  mykt garn og hardt glass. Jeg har brukt et tacoglass, bomull sport fra gjestal og heklenål 3,5.

tirsdag 21. september 2010

i mitt barndoms paradis


Hvis du hadde uroet deg over at jeg muligens hadde sovna av her inne kan du slappe helt av. Jeg har bare vært på en liten langhelg i nord. Jeg måtte jobbe og fikse ting før jeg dro, og der oppe var det ikke internett.. så jeg har vært litt fraværende i blogglandia.


Men nå er jeg her igjen og vil dele noen bilder fra mitt barndoms paradis. Elsker lyset og fargene i september. I nord kommer alt så fort. Både sommeren og høsten. Da eksploderer fargene i intense nyanser. Vakkert!

torsdag 9. september 2010

død over bananflua


 I det siste har jeg til min store irritasjon hatt kjøkkenet fult av bananfluer! Jeg kan ikke fordra de uappetittelige monstrene!! (Ikke det at jeg hadde tenkt til å spise de da.. ;- ) På mandag kom husverten min meg til unnsetning! Hun hadde nemlig en genial oppskrift på hvordan jeg kunne bli kvitt udyrene.


De elsker rødvin!! Har man zalo i rødvinen ødelegges hinnen på væsken og flua synker når den setter seg på vinoverflata.. hehe..  På denne måten har jeg tatt livet av nærmere 40 fluer på under  24 timer. Sweet!

mandag 6. september 2010

tøysedag


På lørdag passet jeg to av mine favorittbarn. Vi koste oss lenge i en park i Stavanger.  God mat, deilig vær og mye kos og morro. Det ble også tid til en liten tur på kafé og en tur innom en leketøysebutikk (Søstrene Grenes).

lørdag 4. september 2010

fiskelykke


Sist helg ble jeg bedt til en venn på sushi :-) Synes det er koselig at man kan lage maten sammen før man spiser den.


Jeg prøver å rulle tangen og risen slik det skal gjøres, men jeg klarer det ikke helt enda. Jeg har derfor utviklet min egen måte å gjøre det på. ;-) Funker fint nok det. Liker at rullene er smale og litt høyere enn vanlig, for da er de søtere og enklere å putte i munnen. Liker også dette lille metallfatet. :-) Det er ikke plass til så mange biter på det, men det ser veldig fint ut!


I følge wikipedia finnes det to typer sushi. Nigiri-sushi som er en liten risball med topping av rå fisk og Maki-sushi som er ruller med tang rundt sushi-ris med forskjellig fyll. Vi laget bare Maki denne gangen.


Inne i Maki-sushien hadde vi enten salmalaks, tunfisk eller kamskjell. Inni kan man også ha ulike variasjoner med agurk, mango, avokado, chili og andre grønnsaker. De er også gode med sesamfrø. Og ikke glem sushirisen.Sushibitene dyppes i soyasaus med litt wasabi. Mellom bitene kan man spise litt ingefær. Man kan kjøpe syltet ingefær på glass. Jeg er ikke helt klar for denne wasabien, så jeg velger å droppe den foreløpig. :-)

fredag 3. september 2010

for første gang


There is a first time for everything.. heter det visst..  Uken som var opplevde jeg to ting for første gang, og det på samme kveld.


I hagen her jeg bor er det noen plommetrær. Jeg har som dere ser høstet plommer for første gang. Jeg kan ikke huske å ha tatt en plomme av et tre før.  Det var kjekt og gikk jo mye fortere enn å plukke blåbær. :-)


Deilige og sure. Det kalles visstnok syrlig, men det ser ut til at jeg er overfølsom på syrligsmaken og ender opp med ansiktet i fæle grimaser. Jeg har likevel fått i meg min del og vel så det ;-) Noen var til og med søte!


Det andre jeg opplevde for første gang var å få et vepsestikk. På den siste plommen satt det nemlig en søvnig veps. Den hadde nok ikke tenkt til å stikke meg, men jeg kom borti brodden. Det ble derfor (heldigvis) bare et halvt stikk. Likevel vondt nok! hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails